Verhalen om te inspireren

Blog van Studiorama Fotografie
2 april 2012   |   Inspiratie

Studio Harcourt Paris

Studio Harcourt – Parijs
In deze eerste blog wil ik iets vertellen over mijn reis naar Parijs. Op 28 januari vertrok ik, samen met mijn vrouw, met de Thalys richting Parijs. Een weekend samen, met een bijzonder bezoek in het vooruitzicht. Een rondleiding en een workshop in de bekendste fotostudio van Parijs. Zondagochtend vroeg moest ik mij melden bij de studio. Onder het genot van koffie en croissants wordt het verhaal, allemaal in het Frans natuurlijk, verteld over de beroemdste studio onder de sterren. Wat een prachtig gebouw, wat een luxe en wat een mooie fotogalerie. Samen met een aantal Belgische en Franse fotografen laten we ons rondleiden.

vrouw portret voor en na de fotoshoot

Stukje geschiedenis
Eerst wordt er een stukje geschiedenis verteld. Studio Harcourt is in de jaren dertig opgericht. Het was al vrij snel ‘the place to be’. Er werd veel gefotografeerd en tijdens het wachten werden zaken gedaan. Er waren 4 studio’s en er werden rond de 60 shoots per dag gedaan. Veel filmsterren lieten zich portretteren. Dit was gratis, maar als tegenprestatie moest de foto, met de naam van de studio, gebruikt worden voor promotiedoeleinden.

vrouw portret voor en na de fotoshoot

Moeilijke tijden
Na de dood van de drie stichters, kent Studio Harcourt moeilijke tijden. De hele negatieven collectie is aan de Franse staat verkocht om Studio Harcourt van faillissement te redden. Sinds 2004 gaat het beter met de studio. Na een aantal hele moeilijke jaren waarin de studio meerdere keren failliet is gegaan.

vrouw portret voor en na de fotoshoot

Het is er klein, maar heel sfeervol
Eerst mogen we de visagie ruimte bekijken. Het is er klein, maar heel sfeervol. Hier wordt een standaard, vrij zware make-up aangebracht bij mannen en vrouwen. Voor iedere shoot wordt 1 uur gerekend. De stoel, de spiegel, het is net of je je even terug in de tijd waant. En dan is het tijd om naar de set te gaan. Het is grappig om te zien dat de studio kleiner is dan Studiorama. Er wordt enkel en alleen gewerkt met continue licht. Het model krijgt een plaatsje op de set en moet hier bijna een uur stil zitten. Lichten worden, net als bij het schilderen, overal rond het model geplaatst. Eerst wordt het achtergrond licht neergezet. Daarna de high lights op de haren. Vervolgens worden de belangrijke onderdelen zoals handen, borst en rug belicht. En als aller laatste wordt het hoofdlicht aangezet. Dit wordt op het gezicht gericht. Het model krijgt het al snel warm en de make-up begint al uit te lopen. Bij de geringste beweging moeten de lampen weer opnieuw worden gericht. Een secuur werkje. Uiteindelijk staan er tussen de 8-12 lampen op de set. Zij belichten het model van alle kanten.

vrouw portret voor en na de fotoshoot

privilege om te ‘tekenen’ met Studio Harcourt
Dan is het tijd om te fotograferen. Bij Studio Harcourt werken 10 fotografen. Zij mogen hun naam niet aan de foto verbinden, maar hebben het privilege om te ‘tekenen’ met Studio Harcourt. Vandaag mogen wij foto’s maken en iedereen verdringt zich om het model. Ik maak enkel wat foto’s van de set en de hele entourage met lampen en fotografen. Ik maak verder geen foto’s van het model, want dit is uiteindelijk niet mijn setting. Na anderhalf uur hebben we drie poses gedaan en zijn er ongeveer 60 foto’s door de Studio Harcourt fotograaf gemaakt.

vrouw portret voor en na de fotoshoot

Een hele bijzondere ervaring rijker
Normaal gesproken komt de klant na twee weken terug in de studio. Hij of zij komt dan om de contactafdrukken te bekijken. Er wordt veel gediscussieerd met de fotograaf en een portret wordt uiteindelijk gekozen. De foto wordt door een Digital Artist bewerkt. Tot slot wordt de foto geprint op een formaat van 24 x 30 cm. Het is de bedoeling dat je dit tijdloze portret door kunt geven aan je nabestaanden. Na een goed glas Harcourt champagne sta ik rond 14.00 uur weer buiten. Het is koud, maar van binnen gloei ik van al het moois dat ik heb gezien en gehoord. Toch wel een heel bijzonder stukje geschiedenis. Het pad van een fotograaf gaat dus niet altijd over rozen. Maar vandaag de dag draait studio Harcourt nog steeds. Een shoot kost er zo een slordige 900 euro, hoewel veel klanten voor de variant van 1600 euro kiezen. Terug in Nederland vertel ik enthousiast over mijn ervaringen in Parijs aan vrienden en klanten, maar bij het noemen van de naam Harcourt gaat bij niemand een lichtje branden. Tja, dat is mijn Franse bloed denk ik, maar ik ben een hele bijzondere ervaring rijker. En voel mij even zo rijk met mijn eigen fotostudio.