Verhalen om te inspireren

Blog van Studiorama Fotografie
21 april 2012   |   Inspiratie

Kunstmoment 2012

Kunstmoment Gouda 2012
Het weekend van 14 en 15 april was weer geweldig. Het was het weekend waarop alle ateliers, openbare gebouwen, musea en instellingen hun deuren openden. Kunstmoment is de jaarlijkse atelierroute in het centrum van Gouda. Kunstliefhebbers uit en van buiten Gouda bezoeken tientallen kunstenaars verspreid over de gehele binnenstad.
Weken voorbereiding gaan hieraan vooraf. En dan is het zover. Vroeg opstaan en meteen aan het werk. Boodschappen doen, want ook de magen moeten deze dag gevuld worden. Een sapje in de koelkast en het koffieapparaat aan. En dan gaat het echt gebeuren. Hangt alles recht. Moet hier nog een bordje bij om het een en ander te verduidelijken? Is het toilet schoon? Moet de zitzak hier wel blijven staan? Doet de diashow het? Allerlei kleine dingen die achter de schermen nog moeten gebeuren. Moeten gebeuren voordat het 11.00 uur is.
En dan gaat de vlag naar buiten, de deur open en om 11.05 uur loopt onze eerste gast al binnen. En dan een tweede, een derde en steeds meer mensen vinden de weg naar onze studio. De meeste mensen kijken rustig rond. Anderen hebben vragen over de tentoongestelde foto’s. Het is leuk om eigen werk, als kunstenaar, te presenteren. Het is leuk om zoveel mensen te ontmoeten. Zoveel enthousiaste mensen, dan word ik ook blij van binnen. En ja, wat is fotografie dan een bijzonder medium om mensen tot elkaar te brengen.
Veel mensen fotograferen natuurlijk zelf ook. Er wordt gesproken over analoog en digitaal, zwart-wit en kleur, camera’s, lenzen, standpunt, afdruktechnieken, enzovoort. Sommige stoppen vol bewondering bij mijn printer. Of ik alles zelf afdruk. Ja, en dat maakt het werken als fotograaf zo leuk. Je hebt het hele proces helemaal zelf in de hand.

Kreta francis frionnet
Kreta francis frionnet
Kreta francis frionnet
Kreta francis frionnet
Kreta francis frionnet

Gekozen techniek
Opmerkelijk is de gekozen techniek van mijn foto’s. Sommige mensen zijn niet gewend aan de stijl van mijn foto’s, maar anderen vergelijken het met zwart-wit, maar dan wel op een hele bijzondere manier. De foto’s hebben, ondanks hun diversiteit, een bepaalde eenheid. En hoewel mensen bij Kreta vaak denken aan blauwe luchten en witte huisjes, vinden ze de foto’s een bepaalde aantrekkingskracht hebben. En wie toch liever voor de blauwe luchten gaat, loopt naar het grote beeldscherm en bewondert de beelden van Santorini. Menigeen begint te mijmeren over een prachtige vakantie op een van de Griekse eilanden. Eilanden waar je de fotocamera inderdaad niet in je tas kunt laten zitten.
Iedereen is behoorlijk onder de indruk. Wat een mooi pand, wat een mooie studio en….. wat een prachtig werk. Een enkele verdwaalde toerist vraagt naar museum de Moriaan. Ik moet hen helaas teleurstellen. Maar een blik vanuit ons raam, laat de prachtige medicinale tuin nog zien. Weer een enthousiaste bezoeker. En zo ronden we op zondag af met ruim 150 bezoekers.
We hebben ook een wedstrijd. Mensen lopen langs de beelden en kiezen hun ‘top 3′ uit de serie van Kreta. Soms lopen zij wel drie keer langs de beelden. En dan komen ze tot hun besluit. Op beide dagen worden heel veel formulieren ingeleverd.
We willen dan ook graag de drie winnende foto’s en de winnaars van de fotoshoot aan u bekend maken. Zaterdag is de winnaar: Virginie van Driel. Zondag is de winnaar: Kees de Haas. Allebei van harte gefeliciteerd met jullie fotoshoot.
Meest gekozen foto’s, in deze volgorde (de bovenste heeft het vaakst een nummer 1 plaats gekregen)
Zoveel bijzondere mensen, een diversiteit aan verhalen, enthousiasme over werk en studio. Ik kijk terug op een fantastisch weekend. Ik heb alleen in alle drukte vergeten mijn maag te vullen.